Protetik Tedaviler (Protez Tedavileri)
Bir veya daha fazla dişinizi kaybettiyseniz, bu durumun ağız sağlığınızı, estetiğinizi ve konuşmanızı ne kadar önemli ölçüde etkilediğini bilirsiniz. Protezler size kaybettiklerinizi iade eder.
Diş hekimliğinde protezler, kaybolan dişlerin ve dokuların, çiğneme fonksiyonlarını, konuşmaya katkılarını ve estetiğini iade ederken mevcut dokuların da sağlığının korunmasına yardımcı olmak üzere yapılan apareylerdir.
Protezleri sabit ve hareketli protezler olarak iki ayrı sınıfta değerlendirebiliriz.
Sabit protezler kuron ve köprü olarak ayrılırken, bunlar da yapımlarında kullanılan malzemeye göre full metal, metal destekli porselen veya full porselen olarak isimlendirilebilirler
Kaç Çeşit Diş Protezleri Vardır?
Hazırlanacak olan protez, hastanın durumuna göre farklı materyaller ve yapılış tekniklerine sahiptir. Bu nedenle protezler çok çeşitlidir. Diş protezleri, yapılış tekniği ve kullanılan malzeme göz önüne alındığında üç ana başlık altında toplanabilir.
- Sabit Protezler, yapıştırılarak uygulanır ve hastanın çıkaramayacağı şekilde tasarlanmışlardır. Bir kere yerine takıldıktan sonra oynamazlar ve çok konforlu bir kullanım imkânı sunarlar.
- Hareketli Protezler, hasta tarafından çıkarılıp takılabilen ve kullanımı daha zor seçeneklerden biridir. Ancak, alışma sürecinden sonra hasta rahat bir şekilde hayatına devam edebilir.
- İmplant üstü Protezler; implant sayısına göre çeşitlilik gösteren, kaplama şeklinde veya takıp çıkarılabilir özellikteki tüm protezler olarak nitelendirilebilir.
Sabit Protez Çeşitleri Nelerdir?
